Nyt minulla on hevonen, joka ei mene eteenpäin, jos puristan yhtään. Olen harjoitellut koko Tammikuun ajan sitä, että jalkani ovat lonkista varpaisiin asti kuin makaroonit ja käteni ajattelevat joka askeleella kohti hevosen suuta. Siinä on työtä, on paljon hommaa opetella pois siitä jämäkkyydestä (eli puristamisesta), mitä on yrittänyt viimeiset 5 vuotta tehdä. Myös pystyssä istuminen tuo ajatuksen eteenpäin menemisestä. En vedä taakse, kun en ajattele istunnallani taakse. Takakeno on tuonut myös sen, että työnnän laukassa istunnallani, mikä vain sammuttaa hevosen liikettä ja hidastaa. "Ratsasta sitä hevosta, äläkä satulaa!" - Kyra Kyrklund
Puolipidäte tehdään istunnalla ja kun hevonen on tulossa puolipidätteestä takaisin, täytyy jo ratsastaa eteenpäin. Hevosen täytyy olla niin herkkä puolipidätteelle, että kun sen tekee, hevosen pitäisi tulla siitä ensimmäisestä puolipidätteestä jo takaisin. Puolipidäte on yhteydessä takajalkoihin, eikä hidastamiseen. Sillä tasataan hevosen tahti ja tuodaan hevonen enemmän tasapainoon ja takajaloilleen.
Ollaan alotettu harjoituspiruettien ja piruettilaukan harjoittelu valmentajani kanssa. En luultavasti mene niitä vielä tämän kauden radoilla, mutta niiden opettelu avasi minulle ihan uuden maailman. Piruettiin tullessa pienikin puristus reisillä sammuttaa laukan kokonaan ja hevonen ei pysty kääntymään takajaloillaan. Tämä hylkää siis kaikki kuvitelmani siitä, kuinka paljon painetta ja voimaa ratsastaja tarvitsee piruetin valmisteluun ja ratsastamiseen. Oikeastaan rentous ja tasapainolla vaikuttaminen ovat valmistelun a ja o. Myös tila edestä on todella tärkeä, koska grammankin tuntuma ohjaan väärässä kohtaa kääntäessä sammuttaa laukan. Tulin aluevalmennuksissa noin 10 kertaa uudelleen puolipiruettiin ja onnistuin ehkä kerran. Joka kerta epäonnistuin yliyrittämisen ja liian paineen takia, enkä mielestäni edes puristanut ;)
Puristamisen lisäksi oma hätäilyni on toinen mitä yritetään kitkeä. Pitäisi malttaa jäädä hevosen liikkeeseen ja saada tiputettua itsensä sinne satulan sisään. Itselläni on ollut lonkissa vikaa ja vasen lonkkani pistää tällä hetkellä kovasti vastaan sitä joustoa, mikä jalkojen rentoutumiseen satulassa tarvittaisiin. Tämä kuitenkin on pitkäaikainen vaiva, josta yritetään koko ajan päästä eroon jäsentenkorjaajan kanssa. Oikeastaan se kaikista ärsyttävin tunne, kun tuntuu siltä ettei hevonen liiku eteenpäin, pitäisi niellä, malttaa ja jäädä askeleeseen. Yleensä tämän tunteen yli päästyä hevonen tulee pohkeen eteen. Oma valmentajani kutsuu tätä takajalkojen päälle jäämiseksi ja neuvookin siinä tilanteessa, kun hevonen tuntuu hitaalta, niin miettimään takajalkoja ja ratsastamaan niitä. Se Even sätkiminen ja hätäily ei enää siis autakkaan, on se kumma.
Tässä ajatuksia mitä jo tänä vuonna olen kerennyt vähän sisäistämään ja minkä kanssa jatketaan työstämistä.
Less is more
Eveliina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti