Sivut

maanantai 13. marraskuuta 2017

Seuraajien toivomaa: vastauksia kysymyksiinne!

Kun lähdin kirjoittamaan tätä blogia, oli ajatuksena avata maailma sille, mitä ei ulospäin näe. Kilparatsastajan tavalliseen arkeen ja kaikkeen mikä siihen liittyy. Tiedän, että seuraajiani kiinnostaa erityisesti se, kuka oikeasti ihmisenä olen ja mitä minä ja moni muu kilparatsastaja päivisin tekee hevosten kanssa ja muutenkin. On hienoa jakaa omaa tarinaansa teidän kanssa sosiaalisessa mediassa, saada palautetta ja keskustella kaikesta. Myöskään väärinkäsityksiä ei pääse tapahtumaan, kun uskaltaa tulla puhumaan ja kysymään. On ilo olla joillekkin teille esikuva ja toisille taas varmasti juuri se ärsyttävin seurattava. Olisi hienoa tuntea teidät jokainen ja päästä tutustumaan ihan kasvotustekkin! Liikun kuitenkin todella paljon kisoissa ja treeneissä etelä-Suomessakin, enkä pidä koskaan pahana jos uskaltaa tulla moikkaamaan ja vaihtamaan kuulumisia. Tämä blogi on avain teille tuntemaan minut paremmin nyt ja jatkossa. 
Tässä teidän lähettämiä kysymyksiä, joihin pyrin vastaamaan mahdollisimman rehellisesti ja avoimesti! 


Minkä ikäinen olet ja missä asut? 
-Olen 16 vuotias ja asun Etelä-Pohjanmaalla Vimpelissä 

Kauanko olet ratsastanut ja miksi juuri kouluratsastus?
Äidilläni on aina ollut hevonen ja minut on ensimmäisiä kertoja nostettu hevosen selkään ihan pienenä. Säännöllinen ratsastaminen alkoi kuitenkin vasta 8-vuotiaana. 9 vuoden iässä sain ensimmäisen ponini Alavuden ratsastuskoululta, joka oli jo meidän perheelle ennestään tuttu Prinz Henning eli "Henttu". Koulurasastustaustani johtuu enimmäkseen äidiltäni, joka on myös kouluratsastaja, mutta myös hevosvalinnat ja oma luonteeni ovat johtaneet juuri kouluratsastukseen. 

Onko teillä kotona talli ja montako hevosta?
Meillä on kotona neljän hevosen talli sekä kenttä. Tallissamme asustaa Wellun lisäksi meidän kaksi 1 vuotiasta poni ori varsaa sekä hoitopaikalla oleva hevonen, joka ei siis meidän omistuksessa.




Missä opiskelet ja mitä unelmia sinulla opiskelun suhteen?
Olen kotipaikkakunnallani Vimpelissä lukiossa. Opiskelun suhteen en tiedä yhtään mitä haluan. Eläinlääketieteeseen tarvittaviin aineisiin kuitenkin yritän lukiossa panostaa!

Käytkö lukion kolmeen vuoteen? Miksi aiot vaihtaa Forssaan?
Tavoite olisi käydä lukio kolmeen vuoteen, mutta on myös keskuteltu, että kiireen tullessa teen kesäsinkin joitakin kursseja, jotta se helpottaisi mun arkea. Forssaan vaihan lukioon,kun lähden mahdollisesti keväällä Ypäjälle taas treenaamaan. Yritän kuitenkin saada tehtyä etänä sen  ajanjakson! 

Haluaisitko lähteä ulkomaille kisaamaan ja treenaamaan ja mihin maahan?
Tarkoitus olisi lähteä suoraa lukion jälkeen ulkomaille hevosen kanssa treenaamaan, kisaamaan, töihin ja kehittämään itseäni! Maata en osaa sanoa, mutta unelma olisi etelä-Ruotsiin tai Tanskaan. Unelma olisi tottakai jäädä sille tielle, mutta sitä ei ikinä voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu. 

Paras muisto ponivuosilta?
SM-pronssi ja Kyran klinikka!


Miten sun oma ja hevosen treeni eroaa kisakaudella ja ns. "treenikaudella" toisistaan? Kuinka paljon valmentaudut?
Kisakaudella valmennukset ja treenaamiset menevät kisojen  ja hevosen jaksamisen mukaan. Silloin keskitytään ehkä enemmän ratojen parantamiseen. Kyllä silti kisakaudellakin 1-2x viikkoon käyn valmennuksessa. Tärkeää kuitenkin hevosen palautuminen myös kisareissuista. Kun on paljon kisoja, niin treenit valmentajan kanssa saattavat välissä olla kevyempiäkin. Yleensä meidän rutiinina on ollut, että alkuviikko valmentajan kanssa hevosen läpiratsastus (ma) tiistaina vapaa, keskiviikkona keventely, torstaina maasto ja perjantaina viimeistelytreeni ennen kisoja valmentajan kanssa!
     Treeni- eli talvikaudella puretaan perusratsastusta palasiksi ja keskitytään sen parantamiseen sekä hevosen voiman ja notkeuden vahvistamiseen. Mielestäni suurin muutos pitää tapahtua talven aikana, koska kisakaudella perusratsastusta ei kannata ainakaan hirveästi muuttaa.
     Valmentaudun kaksi kertaa viikossa Susanna Kuparin valmennuksessa yksärillä. Susanna on mulla täällä Pohjanmaalla valmentajana, mutta jatkan myös Anun kanssa kun on siihen mahdollisuus. Mulla siis tavallaan kaksi kotivalmentajaa tällä hetkellä! Välimatkan takia pääsen Anun kanssa valmentautumaan vain viikko tai viikonloppu kerrallaan. Keväällä yritetään siirtää mut Ypäjälle kokonaan Anun treeniin, jos kaikki menee niin kuin Strömsöössä. 

Miten paljon teet lihaskuntoa, lenkkeilet tai käyt salilla? Mikä on sun mielestä hyvän ruokavalion merkitys ratsastajalle?
Viimeiseen kahteen kuukauteen en ole muuta kun ratsastanut, oman terveyden vuoksi. Mutta kun jaksaminen on taas vähän parempi, niin tarkoitus olis taas hommata salille kortti. Viime talven kävin salilla 2-3 x viikossa sekä lenkillä kun maat sulivat. Sillä on ollut todella suuri vaikutus jaksamiseen sekä istuntaani, suosittelen! Kotonakin voi tehdä paljon. Lankutus, vatsalihakset, lenkkeily ja venyttely on mun lemppareita. 
     Hyvän ruokavalion merkitys on todella suuri. Erityisesti kisakaudella katson todellakin mitä suuhuni laitan. (ihmiset jotka mun kans niissä tilanteissa on ollut, niin tietää:D). Mutta itselläni laskee verensokeri helposti ja voimat saattavat lähteä yhtäkkiä, joten joudun miettimään tarkan ruokavalion kisoihin ja ennen treeniä. Yleinen hyvän ja terveellisen ruokavalion säilyttäminen on kuitenkin tärkeintä ja että syö tarpeeksi. Ihmisiä me kuitenkin kaikki ollaan eikä liian tiukka saa itselleen olla. 
Täydellisen ruokavalion noudattaminen ei ole kenenkään tie tähtiin, mutta se voi kuitenkin helpottaa matkaamme sinne. 

Miten käytät ajan vapaa-ajallasi ja miten kerkeät opiskella?
Vapaa-ajalla luen läksyjä ja olen tallissa. Muulle itselläni ei oikein ole aikaa. Kaverinikin tietävät sen, että mua on vaikea saada minnekkään. Kavereita nään vain koulussa. Myös seurustelun on saanut unohtaa, valitettavasti. Olen kuitenkin tottunut käyttämään kaiken ajan tallilla, enkä koe että oisin koskaan halunnut käyttää nuoruuteni toisin. Ratsastus menee kuitenkin aina ykköseksi! Pääsen tallista kuuden tai seitsemän aikaan joka päivä ja sen jälkeen ryhdyn tekemään loppuillaksi läksyjä. Joskus jos on tiukkaa, niin olen joutunut ajattelemaan itseäni ja jättämään joitain koulujuttuja sivuun. Opettajat kuitenkin tiedostavat asian ja osaavat ymmärtää hyvin! Kannattaa puhua koulussakin vaikka OPOn kanssa omasta ajankäytöstä!

Miksi juuri Wellu? 
Wellu on minulle jo vuoden takaa vanha ystävä ja tiedän sen historian. Se sopii mulle todella hyvin ja tykkään ratsastaa sillä. Se ei ole liian vaikea ja sillä on uskomaton työmotivaatio! Wellulla on mahtava persoona ja juuri sellainen opetusmestari, mitä tässä vaiheesssa pitääkin olla

Tehdään näistä kysymyksistä joskus toinenkin osa, jotta tekin pääsette välillä ääneen! 

Eveliina


2 kommenttia:

  1. Todella hyvä postaus ja ihanan avoimia vastauksia! Voisit tehdä kokonaan oman postsuksen ratsastajan ruokavaliosta ja muusta treenaamisesta?

    VastaaPoista